Autorskie przepisy Bytnarowców

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony

Pączki domowe - propozycja Aleksandry Popiołek uczennicy klasy 3 G c/k 

Do wykonania  pączków potrzebujemy:  stolnicę z wałkiem, mąkę do podsypywania ciasta; szklankę do wykrawania pączków, szeroki garnek; cedzak do łowienia pączków, ręczniki papierowe do wykładania  pączków po usmażeniu.

Składniki:

10 dag drożdży

1,5 kg mąki

15 żółtek

9 łyżek cukru

3 szklanki mleka

szczypta soli

1 łyżki wódki (dodaje się, żeby pączki nie nasiąkały  tłuszczem)

Około 250 gram dżemu  wiśniowego lub śliwkowego

2 kostki smalcu

1 kostka margaryny

1 litr oleju

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszamy, dodajemy 2 małe łyżeczki cukru, 2-3 łyżki mąki, letnie mleko – wszystko mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztrzepane żółtka z cukrem oraz 0,5 kostki margaryny rozpuszczonej w pozostałej ilości  podgrzanego mleka. Dodajemy łyżkę wódki i wyrabiamy tak długo, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i delikatnie rozwałkujemy na grubość ok. 2 cm i wykrawamy kółka szklanką. Na każde kółko kładziemy 1 łyżeczkę dżemu, formujemy pączki, zlepiając dokładnie ciasto. Pozostawiamy na stolnicy obsypanej mąką do wyrośnięcia.

Jak pączki wyrosną, wlewamy do garnka olej, łączymy ze smalcem. Pączki smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Jak się zrumienią, wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na papierowy ręcznik. Po wystygnięciu obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Galeria


  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2021-02-10
Data publikacji:2021-02-10
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Małgorzata Piwowarczyk
Liczba odwiedzin:793