Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu

Strona główna

Witamy na naszej stronie

 

MISJA I WIZJA SZKOŁY

Nasza Szkoła jest miejscem wszechstronnego rozwoju ucznia oraz przestrzenią, w której można rozwijać swoje zainteresowania i własne potrzeby. Wskazujemy na właściwe postawy i wartości, a jako nadrzędne przesłanie traktujemy współpracę i partnerstwo całej społeczności szkolnej

 

Najnowsze aktualności

Jak FERIE zimowe to GÓRY, a jak GÓRY to ZAKOPANE, a co się zdarzyło w Zakopanem … zostaje zakopane ;)

Przejdź do - Jak FERIE zimowe to GÓRY, a jak GÓRY to ZAKOPANE,  a co się zdarzyło w Zakopanem … zostaje zakopane ;)

 

Film „NIEBEZPIECZNI DŻENTELMENI” dnia 27 stycznia 2023 obejrzeli uczniowie z klasy 1 cukiernik w kaliskim Multikinie.

Tadeusz Boy-Żeleński, Witkacy, Joseph Conrad i Bronisław Malinowski, to cztery znakomitości zakopiańskiej bohemy.

To nie jest lekcja historii, to nie jest lekcja polskiego…”

  • Stanisław Ignacy Witkiewicz, (Witkacy) – wybitny dramaturg, malarz, literat, awanturnik, wielki eksperymentator w życiu i w sztuce, ekscentryk, a nawet szaleniec, syn Witkiewicza seniora,

  • Joseph Conrad, właściwie Józef Teodor Konrad Korzeniowski – jeden z największych światowych powieściopisarzy, autor „Jądra ciemności”, na podstawie którego ponad pół wieku później Francis Ford Coppola nakręci słynny „Czas apokalipsy”,

  • Tadeusz Boy-Żeleński, jeszcze lekarz, ale już pisarz, tworzący pod pseudonimem, bo „co pacjenci powiedzą”, niebawem wybitny eseista i słynny komentator życia społeczno-politycznego, do dziś znany z przenikliwych diagnoz i błyskotliwego języka,

  • Bronisław Malinowski – ceniony lokalnie, acz nieznany jeszcze globalnie antropolog, w przededniu niezwykłej i przełomowej wyprawy, po której wejdzie do panteonu światowych badaczy, a jego książka stanie się podstawą współczesnej socjologii prawa, czytaną na całym świecie.

 

 

 

 

27 stycznia 2023
Czytaj więcej o: Jak FERIE zimowe to GÓRY, a jak GÓRY to ZAKOPANE, a co się zdarzyło w Zakopanem … zostaje zakopane ;)

Erasmus+ "Europa otwarta na wielkopolskich zawodowców"

Przejdź do -  Erasmus+ "Europa otwarta na wielkopolskich zawodowców"

Rozmowy rekrutacyjne do projektu Erasmus+ "Europa otwarta na wielkopolskich zawodowców" odbyły się w kaliskim "gastronomiku" w środę 25.stycznia. Do rekrutacji zgłosiło się osiemnastu uczniów z różnych klas i zawodów, którzy gotowi są w maju wyjechać na miesięczne praktyki zawodowe do miejscowości Faro w Portugalii.W rozmowach uczestniczyła pani Katarzyna Nowakowska z Centrum Wsparcia Rzemiosła Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Kaliszu, a także pedagog szkolny i anglista jednocześnie pani Maria Kalinowska oraz szkolny koordynator projektu pani Kamila Krawiec. Z niecierpliwością czekamy teraz na ogłoszenie wyników naboru.

25 stycznia 2023
Czytaj więcej o: Erasmus+ "Europa otwarta na wielkopolskich zawodowców"

Uroczyste obchody 78. rocznicy wyzwolenia Kalisza spod okupacji hitlerowskiej

Przejdź do - Uroczyste obchody 78. rocznicy wyzwolenia Kalisza spod okupacji hitlerowskiej

 

23 stycznia uczniowie naszej szkoły wraz z pocztem sztandarowym Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” wzięli udział w uroczystości patriotycznej związanej z zakończeniem okupacji niemieckiej w Kaliszu. Kwiaty oraz znicze pod Pomnikiem Nieznanego Żołnierza na Cmentarzu Tynieckim złożyli przedstawiciele władz miasta Kalisza, służb mundurowych, organizacji społecznych, szkolnych i politycznych oraz instytucji.

 

23 stycznia 2023
Czytaj więcej o: Uroczyste obchody 78. rocznicy wyzwolenia Kalisza spod okupacji hitlerowskiej

Bal Absolwentów - informacja

Uprzejmie informujemy, że ze względu na brak miejsc zakonczyliśmy przyjmowanie zgłoszeń na Bal Absolwentów.  

20 stycznia 2023
Czytaj więcej o: Bal Absolwentów - informacja

Bal studniówkowy 2023

Przejdź do - Bal studniówkowy 2023

To był niezapomniany bal dla tegorocznych maturzystów z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im.  Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu.  Leśny Dwór w Brzezinach gościnnie powitał "Bytnarowców", czyli uczennice w pięknych balowych kreacjach, uczniów w eleganckich garniturach oraz wzruszonych wychowawców. Pani Dyrektor  Dorota Szaleniec-Plichta rozpoczęła część oficjalną przemówieniem, w którym zwróciła się do młodzieży:

- Niezmiernie miło nam, że kolejne pokolenie  kończy edukację w naszej szkole – zarówno hotelarze, technicy żywienia i usług gastronomicznych, technicy organizacji turystycznej, technicy technologii żywności i usług kelnerskich. Dzisiaj wspólnie z Wami przeżywamy ten czas i dziękujemy za wszystkie spędzone wspólnie chwile. Mamy nadzieję, że będziecie mieć same dobre wspomnienia. Pamiętajcie, że praca pedagogów ma sens wtedy, gdy dostrzegamy szacunek ucznia.

Następnie przyszli maturzyści zaprezentowali  pięknego poloneza, zabawa studniówkowa trwała  do białego rana.

20 stycznia 2023
Czytaj więcej o: Bal studniówkowy 2023

Dzień Włoski w Gastronomiku

Przejdź do -  Dzień Włoski w Gastronomiku

W dniu 20.01.2023 w naszej szkole odbył się Dzień Włoski we współpracy z CWRKDiZ w ramach II edycji projektu Erasmus+. Gościlismy Panią Katarzynę Nowakowską - główną specjalistkę CWRKDiZ i koordynatorkę projektów Erasmus+ oraz młodzież z opiekunami ze szkoły podstawowej, której przedstawiono szeroką ofertę edukacyjną ZSG-H w Kaliszu. Grupa naszych uczniów, która w marcu odbędzie praktyki zawodowe na Sycylii, wprowadziła na salę prawdziwie włoski klimat pod dźwiękiem włoskiej muzyki. Zaprezentowała widzom piękno i bogactwo Włoch, a zwłaszcza Sycylii, zatańczyła włoski taniec ludowy i przedstawiła scenki w językach włoskim i angielskim, wykazując się umiejętnościami nabytymi na kursie języka włoskiego. Absolwent naszej szkoły, Pan Szymon Chojecki, przeprowadził warsztaty kulinarne na temat włoskiej kuchni i ugotował wraz z młodzieżą Spaghetti Carbonara według włoskiej receptury. Nie zabrakło na stole również włoskiego deseru Panna Cotta, przygotowanego specjalnie z okazji tego dnia przez naszych uczniów pod okiem szefa kuchni, Łukasza Górskiego. Szkolny koordynator projektu: Sona Arakelyan

20 stycznia 2023
Czytaj więcej o: Dzień Włoski w Gastronomiku