Jesteś tutaj: Start

Strona główna

http://www.zsgh.kalisz.pl/container/EFRR_Samorzad_kolor.jpg
  • Drukuj zawartość bieżącej strony

Witamy na naszej stronie

Szkoła z wieloletnią tradycją przygotowuje najlepszych pracowników w branży gastronomicznej i hotelarsko-turystycznej

Nasza Szkoła jest miejscem wszechstronnego rozwoju ucznia oraz przestrzenią, w której można rozwijać swoje zainteresowania i własne potrzeby. Wskazujemy na właściwe postawy i wartości, a jako nadrzędne przesłanie traktujemy współpracę i partnerstwo całej społeczności szkolnej

Najnowsze aktualności

Wspomnienie o Barbarze Wachowicz

Przejdź do - Wspomnienie o Barbarze Wachowicz

Patrzę na półki  mojej domowej biblioteki, na których  stoją książki Barbary Wachowicz: Wigilie polskie, Dom Sienkiewicza, Ty jesteś jak zdrowie, Nazwę Cię Kościuszko!, Malwy na lewadach,  poszczególne tomy Wiernej rzeki harcerstwa. Wszystkie z pięknymi, osobistymi dedykacjami, każda z nich jest subiektywna, niepowtarzalna, każda uwodzi pięknem języka. Skłaniają do refleksji o Barbarze Wachowicz.

 

19 czerwca 2018
Aneta Marchwicka
Czytaj więcej o: Wspomnienie o Barbarze Wachowicz

Światowy Dzień Sportu, Zdrowia i Turystyki

Przejdź do - Światowy Dzień Sportu, Zdrowia i Turystyki

Światowy Dzień Sportu, Zdrowia i Turystyki odbył się  w naszej szkole  pod przewodnim hasłem „Żyj zdrowo”.

We wspólnej zabawie brała udział  nie tylko młodzież naszej szkoły,  ale także zaproszeni uczniowie  Zespołu Szkół Nr 9 w Kaliszu.

Zaproszeni zostali przedstawiciele władz oświatowych oraz Sanepidu, którzy przybyli do naszej szkoły z misją przeciwdziałania uzależnieniom.

Młodzieżowi Liderzy Zdrowia kontra tytoń badali poziom wydychanego tlenku węgla smokerlyzerem i udostępniali alkogogle i narkogogle.

5 czerwca 2018
Czytaj więcej o: Światowy Dzień Sportu, Zdrowia i Turystyki

Wycieczka do Warszawy - śladami Patrona Szkoły. Patriotycznie i kulturalnie.

Przejdź do - Wycieczka do Warszawy - śladami Patrona Szkoły. Patriotycznie i kulturalnie.

Wycieczka do Warszawy - śladami Patrona Szkoły. Patriotycznie i kulturalnie.

W dniu29 maja 2018r., grupa uczniów z klas: 3 Tth, i 1 Tżt Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu pod opieką pań:  Ewy Wawrzyńczak i Karoliny Brzezińskiej-Wdowczyk, uczestniczyła w wycieczce do Warszawy. Celem wyprawy było  zwiedzanie Cmentarza Wojskowego na Powązkach  i złożenie kwiatów na grobie naszego patrona - Jana Bytnara. Odwiedziłyśmy również kwatery innych żołnierzy Armii Krajowej oraz zapaliłyśmy znicze pod pomnikiem ofiar katastrofy w Smoleńsku. W ramach obchodów 100-lecia odzyskania  niepodległości Polski, obejrzałyśmy wystawę plenerową na dziedzińcu Zamku Królewskiego „Powstała, by żyć”. Celem wystawy, jest ukazanie odbudowy polskiej państwowości po latach zniewolenia. Kolejnym punktem było zwiedzanie Zamku Królewskiego. 

5 czerwca 2018
Czytaj więcej o: Wycieczka do Warszawy - śladami Patrona Szkoły. Patriotycznie i kulturalnie.

Konkurs - „Gorący kartofel", czyli idiomy w obrazach rozstrzygnięty!

Przejdź do - Konkurs - „Gorący kartofel", czyli idiomy w obrazach rozstrzygnięty!

 Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu planszy przedstawiającej idiom w języku angielskim i jego znaczenie. I miejsce zajęła Julia Jabłońska, uczennica klasy III TżA, II miejsce - Julia Karólak, uczennica klasy II TżA, III miejsce - Sandra Kowalczewska, uczennica klasy II TżB. Wyróżnienie otrzymała Wiktoria Kozłowska, uczennica klasy II TżB.

 

17 maja 2018
Czytaj więcej o: Konkurs - „Gorący kartofel", czyli idiomy w obrazach rozstrzygnięty!

Drzwi otwarte

14 kwietnia br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” miały miejsce  Drzwi Otwarte. Uczniowie i nauczyciele kaliskiego Gastronomika zapraszali gimnazjalistów do swej szkoły.

Młodzież prezentowała zawody, w których szkoła kształcić będzie w nowym roku szkolnym: w szkole branżowej I stopnia – kucharz, cukiernik, wędliniarz, piekarz, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz w technikum – technik żywienia i usług gastronomicznych, technik obsługi turystycznej, technik hotelarstwa, kelner, technik technologii żywności. Przekonywała również młodszych kolegów, że dobry zawód zdobyty w kaliskiej Bytnarówce  to lepsza przyszłość, dobry start, pewna i dobra praca, sukces, fajne życie i dobry zarobek. Młodzież, która w minioną sobotę odwiedziła Gastronomik, miała okazję spotkać się z pracodawcami współpracującymi ze szkołą, zapewniającymi praktyki i przyszłą pracę. Byli wśród nich przedstawiciele następujących firm: Colian, Zakłady Mięsne Witold Werbliński, Nestle, cukiernia Gucio. Na gimnazjalistów i  ich rodziców   czekały  smakołyki przygotowane przez starszych kolegów oraz współpracujące ze szkołą firmy.

 

 

14 kwietnia 2018
Aneta Marchwicka
Czytaj więcej o: Drzwi otwarte