Oferta technikum

banery front 0010 ekologia

Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: język polski lub język angielski, lub geografia. Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, geografia, język obcy.

W trakcie nauki uczeń zdobędzie wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • monitorowania poziomu zanieczyszczeń powietrza, wody i gleby,
  • sporządzania bilansów zanieczyszczeń odprowadzanych do atmosfery, wód oraz gleby,
  • badania stanu środowiska,
  • planowania i prowadzenia racjonalnej gospodarki odpadami,
  • planowania i realizowania działań na rzecz ochrony środowiska.

PERSPEKTYWY PO TECHNIKUM

PRACA i/lub DALSZA NAUKA

Jako technik ochrony środowiska możesz znaleźć zatrudnienie w:

  • ośrodkach badań i kontroli środowiska,
  • urzędach administracji publicznej,
  • terenowych organach administracji państwowej w wydziałach ochrony środowiska,
  • oczyszczalniach ścieków i stacjach uzdatniania wody,
  • przedsiębiorstwach wodociągów i kanalizacji,
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • zakładach unieszkodliwiania odpadów w tym toksycznych,
  • instytutach naukowo-badawczych,
  • działach ochrony środowiska zakładów przemysłowych, np. elektrociepłownie, zakłady chemiczne, kosmetyczne, produkujące żywność, materiały budowlane, szpitale, straż pożarna itp.

Po ukończeniu nauki możesz podjąć studia wyższe na kierunkach:

  • ochrona środowiska, inżynieria środowiska,
  • biologia, biotechnologia,
  • chemia, inżynieria chemiczna i procesowa, technologia chemiczna,
  • gospodarka przestrzenna, geodezja,
  • rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo,
  • inne, niekoniecznie pokrewne.

banery front 0011 hotelarstwo

Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: język polski lub język angielski, lub geografia. Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, geografia, język obcy.

ZAKRES   KSZTAŁCENIA

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym :

  •  poznasz tajniki planowania i realizacji usług w recepcji;
  •  zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • wzbogacisz swoje umiejętności w zakresie techniki pracy biurowej, stosowania nowoczesnych programów komputerowych;
  •  zastosujesz instrumenty promocji usług hotelarskich;
  • poznasz zadania oraz wyposażenie recepcji hotelowej;
  • sporządzisz dokumentację związaną z rezerwacją usług hotelarskich;
  • będziesz potrafił dokonać rezerwacji usług hotelarskich, korzystając z systemów rezerwacyjnych;
  • sporządzisz dokumentację związaną z rozliczaniem kosztów pobytu gości. 

 

banery front 0009 turystyka

Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: język polski lub język angielski, lub geografia. Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, geografia, język obcy.

ZAKRES   KSZTAŁCENIA

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:

  • poznasz zasady opracowania programów imprez i ofert turystycznych;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie promowania usług turystycznych, kalkulowania kosztów;
  • zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • wzbogacisz wiedzę z zakresu geografii turystycznej Polski, Europy i Świata;
  • dobierzesz usługi turystyczne do potrzeb klientów;
  • sporządzisz programy konferencji, kongresów, targów i giełd turystycznych;
  • dokonasz kalkulacji kosztów usług turystycznych;
  • będziesz korzystał ze specjalistycznych programów komputerowych stosowanych do obsługi ruchu turystycznego;
  • zastosujesz metody przewodnictwa turystycznego oraz pilotażu wycieczek;
  • opracujesz dokumentację związaną z zamawianiem oraz realizacją usług i imprez turystycznych.

 

banery front 0001 kelner2

Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: język polski lub język angielski, lub geografia. Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, geografia, język obcy.

ZAKRES KSZTAŁCENIA

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym :

  • zdobędziesz wiedzę i umiejętności związane z profesjonalną i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych oraz z obsługą wszelkiego rodzaju imprez gastronomicznych;
  • nauczysz się nakrywać stół oraz sporządzać potrawy;
  • wzbogacisz swoją wiedzę z zakresu podstaw żywienia człowieka;
  • zaplanujesz czynności związane z obsługą gości;
  • dobierzesz urządzenia, bieliznę i zastawę stołową oraz sprzęt serwisowy do podawania potraw i napojów;
  • wykonasz usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych oraz imprez poza zakładem gastronomicznym;
  • zaplanujesz działania związane z promocją usług gastronomicznych;
  • zastosujesz programy komputerowe wspomagające rozliczanie usług gastronomicznych.

banery front 0006 technik gastronomik

Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: język polski lub język angielski, lub geografia. Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, geografia, język obcy.

Klasa patronacka firmy Nestle odział w Kaliszu

ZAKRES   KSZTAŁCENIA

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:

  • przygotujesz  proces produkcji produktów żywnościowych na powierzonym odcinku produkcji;
  • opracujesz nowe  asortymenty produktów żywnościowych;
  • obsłużysz  maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych;
  • będziesz nadzorował  procesy technologiczne w produkcji wyrobów cukierniczych;
  • zaprojektujesz nowe receptury i wprowadzisz je do produkcji;
  • dobierzesz surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji poszczególnych wyrobów cukierniczych;
  • będziesz nadzorował przebieg procesów produkcji wyrobów cukierniczych zgodnie z dokumentacją produkcyjną i technologiczną;
  • dobierzesz sprzęt i odczynniki do badania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  • wykonasz badania fizykochemiczne żywności oraz dokonasz ich analizy;
  • zastosujesz przepisy sanitarno-epidemiologiczne i ochrony środowiska dotyczące badania żywności;
  • poznasz zasady zarządzania jakością żywności.

nestle

 Praktyka zawodowa z Nestle to:

...ciekawe wezwania

Podczas praktyk poznajesz firmę od środka i bierzesz udział w bieżących pracach Twojego działu. Nawiazujesz kontakty zawodowe, poznajesz środowisko zawodowe i obowiązki pracowników. Chcemy, aby każdy z Was miał okazję zobaczyć jak produkowane są wyroby Nestle.

W 2013 r. Nestle powołało Europejską Inicjatywę Nestlé Na Rzecz Zatrudniania Ludzi Młodych jest ona realizowana we wszystkich krajach, w których prowadzimy swoją działalność. Ma na celu przeciwdziałanie bezrobociu wśród ludzi młodych poprzez stwarzanie im realnych szans zatrudnienia.

W ramach inicjatywy młodzi ludzie skorzystają z wiedzy doświadczenia pracowników Nestlé – uczestnicząc m.in. w szkoleniach, w tym z coachingu i mentoringu, co pozwoli im lepiej przygotować się do wejścia na rynek pracy.

Oferowane przez naszą firmę ścieżki rozwoju obejmują wszystkie obszary działalności firmy oraz szczeble zatrudnienia – od operatorów w fabrykach po stanowiska menedżerskie.

Nasza siła wynika z potencjału naszych pracowników!

Od pracowników oczekujemy :

zaangażowania i umiejętności aktywnej pracy w zespole

gotowości do uczenia się i podnoszenia kwalifikacji,

sumienności i samodzielności w działaniu oraz podejmowanie inicjatywy

dokładności, rzetelności oraz skrupulatności

Pracownikom stwarzamy możliwości ciągłego rozwoju, nie tylko poprzez codzienne wyzwania, ale i szkolenia, pozwalające podnieść jakość pracy i kompetencje zespołu.

Praktyka Zawodowa z Nestlé to:

 

…ciekawe wyzwania

Podczas praktyk poznajesz naszą firmę od środka i bierzesz udział w bieżących pracach Twojego działu. Nawiązujesz kontakty zawodowe, poznajesz środowisko zawodowe i obowiązki pracowników. Chcemy, aby każdy z Was miał okazję na własne oczy zobaczyć jak produkowane są nasze wyroby.

… Twój rozwój

Praktyka zawodowa pozwoli Ci na rozwój Twoich umiejętności i kompetencji, które uzyskałeś podczas nauki w szkole. Realizacja praktyk stwarza dla każdego z Was możliwość uzyskania ogólnej i specjalistycznej wiedzy, umiejętności praktycznego zastosowania oraz ukształtowanie postaw wobec potencjalnych pracodawców.

  

Praktyka zawodowa odbywać się będzie  na wydziałach produkcyjnych oraz w Dziale Zapewnienia Jakości w zawodzie : Technik Technologii Żywności

  

Co zyskasz będąc u nas na praktyce?

 Możliwość pracy i zdobycia doświadczenia w międzynarodowym koncernie produkcji spożywcze

  • Bardzo dobrą atmosferę pracy
  • Pakiet szkoleń
  • Nowe znajomości (zarówno zawodowe jak i prywatne)
  • Okazja do poznania swojego wymarzonego zawodu „od podszewki”

Nauka pracy w zespole, to jeden z najważniejszych atutów praktyki!

 

logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2024, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search