Oferta Szkoła Branżowa I Stopnia
Przedmioty punktowane: język polski, geografia, matematyka, język obcy,
ZAKRES KSZTAŁCENIA
Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:
- poznasz zasady sporządzania potraw, planowania jadłospisów;
- zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie czynności związanych z ekspedycją posiłków oraz przechowywaniem żywności;
- zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
- poznasz zasady obsługi maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
Zawód kucharza od wieków był i jest bardzo ważny. Na dworach królewskich i arystokratycznych kucharze mieli wysoki status społeczny.
Doskonali kucharze są dziś znani nie tylko w środowisku, lecz także w mediach.
Praca kucharza polega na przygotowywaniu dań, ale tana eksperymentowaniu, ciekawej aranżacji potraw, układaniu menu.
Uczniowie naszej szkoły bardzo często zanim skończą naukę, otrzymują propozycję etatowej pracy.