Oferta Szkoła Branżowa I Stopnia

Kucharz

banery front 0005 kucharz

Przedmioty punktowane: język polski, geografia, matematyka, język obcy,

ZAKRES   KSZTAŁCENIA

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:

  • poznasz zasady sporządzania potraw, planowania jadłospisów;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie czynności związanych z ekspedycją posiłków oraz przechowywaniem żywności;
  • zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • poznasz zasady obsługi maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.


Zawód kucharza od wieków był i jest bardzo ważny. Na dworach królewskich i arystokratycznych kucharze mieli wysoki status społeczny.

 Doskonali kucharze są dziś znani nie tylko w środowisku, lecz także w mediach.

 Praca kucharza polega na przygotowywaniu dań, ale tana eksperymentowaniu, ciekawej aranżacji potraw, układaniu menu.

 Uczniowie naszej szkoły bardzo często zanim skończą naukę, otrzymują propozycję etatowej pracy.

logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2024, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search