Aktualności - przegląd

W dniu 20 kwietnia odbyła się druga “odsłona” dni otwartych naszej szkoły, tym razem pod hasłem festyn zawodów w ramach projektu edukacyjnego “Przedsiębiorczość – inwestycją w przyszłość” realizowanego z Narodowym Bankiem Polskim z zakresu edukacji ekonomicznej.

Warsztaty służyły zdobywaniu wiedzy o różnych zawodach z oferty edukacyjnej ZSGH. Podczas warsztatów młodzież miała możliwość zdiagnozowania własnych predyspozycji zawodowych, zdolności i zainteresowań potrzebnych do wykonywania danego zawodu oferowanego przez środowisko lokalne.

Uczniowie mieli możliwość posługiwania się przyborami i narzędziami zgodnie z ich przeznaczeniem w danym zawodzie, np: technik żywienia i usług gastronomicznych poznał proces przygotowania rzemieślniczego wypieku chleba i przygotował produkt finalny, np: bułka czy chałka. Kelner mógł udekorować stół dla gości, kucharz projektował potrawę kulinarną z przygotowanych składników, technik organizacji turystyki planował przykładowy harmonogram wycieczki, technik hotelarstwa zaproponował obiekty hotelarskie do spędzania wolnego czasu na terenie województwa wielkopolskiego. Uczniowie mieli również okazję pobawić się w inne zawody dostępne na lokalnym rynku pracy jak: stolarz, blacharz samochodowy, lakiernik, zdun, elektryk czy stolarz.

Można było skorzystać z doradztwa zawodowego oraz skosztować pyszności przygotowanych przez uczniów naszej szkoły.

1713798937016

 

437550928 957335499732219 4934859215308310378 n

Gastronomik był gospodarzem Festiwalu Rzemiosła, który miał na celu zachęcenie uczniów szkół podstawowych do wyboru kierunków rzemieślniczych, poszukiwanych na rynku pracy. Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w pokazach zawodów, spotkać się z doświadczonymi rzemieślnikami oraz skorzystać z punktu doradztwa zawodowego. Nie zabrakło również stanowisk z naszą ofertą edukacyjną. Podczas Festiwalu odbywała się również Gra Miejska "zaGRAjMY W RZEMIOSŁO", dodając jeszcze więcej atrakcji i możliwości interakcji dla uczestników.

 
W dniu 81. rocznicy powstania w getcie po raz kolejny włączyliśmy się w akcję edukacyjno-społeczną "Żonkile", zorganizowaną przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. W ramach innowacji pedagogicznej "Pamięć bez barier" uczniowie klasy I Tż/o odwiedzili cmentarz żydowski, gdzie pani Hila Marcinkowska, Przewodnicząca Rady Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP, przybliżyła historie kaliskich Żydów z czasów II wojny światowej. Natomiast uczniowie klas II Tża oraz II Tżb spotkali się z ambasadorką Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, panią Izabelą Fietkiewicz-Paszek, na kaliskim Rozmarku. Pani Izabela oprowadzała młodzież po dawnej dzielnicy żydowskiej, opowiadając o wielokulturowości miasta i dramatycznych losach jego mieszkańców. Podczas spaceru malowane opowieściami pani Izy obrazy Kalisza z czasów wojny przenikały przed oczami uczestników, pozwalając im na nowe spojrzenie na miasto i przenosząc ich w czasie do przedwojennego Kalisza.
Dziękujemy za ciekawe lekcje historii, a młodzieży za pomoc i zaangażowanie w organizacji akcji "Żonkile" na terenie naszej szkoły.
438946288 956809876451448 1193057689190926477 n
 

Uczniowie z klas I c i I k na spotkaniu „PCCON Historia komputerów i oprogramowania. Pierwsze algorytmy AI” organizowanym przez Uniwersytet Kaliski, NOT oraz Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Kaliszu.

Historia komputerow

 

logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2024, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search