Aktualności - przegląd

W dniu 26 września 2024 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w spotkaniu z inspektorami Państwowej Inspekcji Pracy – panią Agnieszką Mamot oraz panem Piotrem Zachwycem. Spotkanie odbyło się w ramach realizacji projektu „Kultura bezpieczeństwa”. W wydarzeniu uczestniczyli uczniowie klas: 1 Kucharz, 2 Tż/o, 2 Tż/h oraz 2 Tż.

461322665 1072120974920337 6179034507255072839 n

Języki obce w zawodach – scenki sytuacyjne, różnorodne konkursy oraz nauka tańca "Cotton Eye Joe" – to wszystko działo się drugiego dnia Obchodów Dni Języków Obcych w Gastronomiku. Dziękujemy uczestnikom za zaangażowanie w organizację i udział w wydarzeniu.

461180535 1071679871631114 359545198641430078 n

24 września uczniowie naszej szkoły wzięli udział w warsztatach Wytwórni Kreatywności organizowanych przez Fundację Wspierania Edukacji przy Stowarzyszeniu Dolina Lotnicza. Celem warsztatów było doskonalenie kompetencji miękkich uczestników, tj.: kreatywności, wytrwałość, empatia, samodzielność, zdolność uczenia się, wytrwałość itp. Podczas warsztatów uczniowie zostali podzieleni na grupy zadaniowe. Wcielające się w rolę konstruktorów mostów, kolei linowych, rakiet itp. Każde zadanie  niosło nowe rozwiązanie  nie tylko rozwiązanie  techniczne, ale i myślowe. Od zaangażowania poszczególnych uczniów zależał postęp zespołu. Uczniowie zmierzyli się z zadaniami z różnych dziedzin nauki.

Opiekun: Magdalena Mierkiewicz.

e37f4523 1f9c 407a a099 6d7bf00ee8cb

Minął pierwszy tydzień pobytu uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Rimini w związku z projektem nr 2023-1-PL01-KA122-VET-000148036 „Praktyka czyni mistrza”. Projekt jest realizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Społeczne dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027 i dotyczy „Zagranicznej mobilności edukacyjnej uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego.”
Był to czas wytężonej pracy. Uczniowie doskonalili swoje umiejętności zawodowe u włoskich pracodawców, a także poznawali tajniki języka włoskiego podczas kursu językowego.
Sobota poświęcona była Italii. Uczestnicy projektu mieli okazję poznać najsłynniejsze włoskie zabytki architektury, zwiedzając park „Italia in Miniatura”.
Niedziela upłynęła na aktywnym wypoczynku, spacerując po plaży i zwiedzając miasto.
O dalszych postępach będziemy informować.
460625373 1069222081876893 6754296341452193931 n

Ostatni dzień lata uczestnicy wyjazdu integracyjnego spędzili w urokliwej  Bydgoszczy,  w Operze Nova delektowali się piękną muzyką Straussa podczas spektaklu "Zemsta Nietoperza". Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział – rodzicom, pracodawcom i nauczycielom – za wspólnie spędzony czas i wspaniałą atmosferę. Szczególne podziękowania należą się organizatorom, pani Elinie Gulasaryan i panu Erykowi Gorzelańczykowi.
 
Czekamy na kolejne takie wydarzenia!460850624 1068426015289833 8109918514444211483 n
logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2024, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search